Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Παρουσίαση βιβλίου "Ο μπαρμπα-Γιάννης των Ελλήνων"Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 η παρουσίαση του βιβλίου της μοναχής Φιλοθέης με τίτλο « Ὁ μπαρμπα-Γιάννης τῶν Ἑλλήνων », που αναφέρεται στον Ιωάννη Καποδίστρια και εξέδωσαν οι εκδόσεις "Επιστροφή" της  Μητροπόλεως Αργολίδος.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο π. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.
Χαιρετισμό εκ μέρους του Μακαριωτάτου απήυθηνε ο π. Θεολόγος Αλεξανδράκης ενώ την πρώτη εισήγηση έκανε ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πίστη του Καποδίστρια στον Θεό ως πηγή έμπνευσης στην ζωή του.
 Έπειτα,  αφού ανέγνωσε μία επιστολή κάποιου αγνώστου αποστολέα εκείνης της εποχής, η οποία διασώζεται στην γενική εφημερίδα της Κυβέρνησης  και σκιαγραφεί τα πολλά χαρίσματα του Κυβερνήτη και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στο υπό σύσταση ελληνικό κράτος, τόνισε την μεγάλη ανάγκη από πρότυπα που έχουμε ως κοινωνία σήμερα τα οποία αφήνουν στην άκρη το προσωπικό συμφέρον για να προσφέρουν στον συνάνθρωπο και στην πατρίδα. Έτσι, εξήρε το έργο της μοναχής Φιλοθέης που μελέτησε την ζωή του Καποδίστρια και συνέγραψε αυτό το βιβλίο, φέρνοντας στην επιφάνεια ξεχωριστές πτυχές της ζωής και της προσωπικότητάς του.
Το λόγο πήρε στην συνέχεια η κ. Δέσπω Μαρκοπούλου η οποία χαρακτήρισε το βιβλίο πλούσιο σε ντοκουμέντα και πολλαπλά νοήματα. Κάνοντας μία αναφορά στην ζωή του Καποδίστρια, ενώ ενδιάμεσα αναγνώστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου, η κ. Μαρκοπούλου επεσήμανε ως μεγαλύτερες αρετές του της διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο και την αίσθηση ότι υπηρετεί το κοινό καλό, ενώ στο τέλος ευχαρίστησε την μοναχή Φιλοθέη που δίνει την δυνατότητα στους νέους αυτού του τόπου να γνωρίσουν έναν τόσο σπουδαίο Έλληνα που αξίζει να έχουν ως πρότυπο της ζωής τους.
Ο κ. Θάνος Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στο δυσανάλογα πολύ αδημοσίευτο υλικό που υπάρχει για μία τόσο μεγάλη και ελκυστική προσωπικότητα όπως αυτή του Καποδίστρια, το οποίο ξεκίνησε να έρχεται στην επιφάνεια μετά την δεκαετία του 1990. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πόσο χαρισματική προσωπικότητα είχε, κάτι το οποίο δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζονταν  από ανθρώπους της εποχής του, ενώ επεσήμανε ότι για την μεγάλη του προσφορά στο νεοσύστατο τότε κράτος, η Ελλάδα του οφείλει πολλά.
Η συγγραφέας του βιβλίου, μοναχή Φιλοθέη, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και τον γέροντα της Μονής, π. Γαβριήλ Τσάφο ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους που προχώρησε στην συγγραφή του βιβλίου. Ακολούθως, επεσήμανε διάφορες λεπτομέρειες από την ζωή του Καποδίστρια οι οποίες μπορεί να παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Στο τέλος της εκδήλωσης  δόθηκε ο λόγος και στον κ. Κώστα Γανωτή, ο οποίος ήταν στον χώρο ως ακροατής και με λόγο προβληματισμού αλλά και ελπίδας έδωσε και το δικό του στίγμα στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου